Lijnco produceert sinds 01-01-2023 CO2 neutraal

Video: Peter de Vries presenteert een nieuw heuglijk groen feit: Lijnco produceert CO2 neutraal.

 

We hebben in de zomer met jullie gedeeld hoe onze ambitie ligt ten opzichte van de vermindering van onze C02 uitstoot. Met de deelname aan de co2 prestatieladder werd duidelijk waar we staan en waar we naar toe willen. We zijn verder gegaan met onze CO2 reductie en zijn trots op wat we hebben bereikt:

 

Lijnco is er in geslaagd CO2 neutraal te produceren. 

 

Co2 uitstoot inzichtelijk maken met Climate Calc.

Hoe kunnen we nou vaststellen dat we CO2 neutraal produceren? Allereerst begint dat bij inzicht krijgen in je uitstoot. Gelukkig is daar een wereldwijd gecertificeerd systeem voor bedacht waarmee dat erg precies kan: Climate Calc. Met behulp van Climate Calc en onze eigen bronsystemen hebben we dat heel precies in kaart gebracht. We kunnen nu berekenen wat per product of dienst die we maken of inkopen de uitstoot of besparing is. 

 

De berekening vindt plaats op 3 gebieden waarvan er 2 gelden voor de productie: het gebruik van gas en het gebruik van elektriciteit. Beide zijn voor ons als producent fundamenteel, gas om te verwarmen en electriciteit om de machines te laten draaien.

 

Wat hebben we gedaan om neutraliteit te bereiken?

Gasgebruik terugdringen en compenseren

Om ons gasgebruik terug te dringen hebben we een hoge rendementsketel met warmte terugwinning geinstalleerd. De overgebleven uitstoot compenseren we door te investeren in een gecertificeerd project voor de aanleg van een groot voedselbos. Compensatie betekent dat wanneer we zelf uitstoten, maar op een andere plaats CO2 opname bewerkstelligen, je dit tegen elkaar kan wegstrepen. 

 

Electriciteit zelf opwekken en groen inkopen

Electriciteit, dat wekken we zelf op met ons zonnepark hier op het dak. Wanneer we door te weinig zon te weinig opwekken kopen we groene stroom in zodat we niet alsnog gaan uitstoten en onze groene winst te niet doen. 

 

Onder aan de streep

Tellen we de besparing en compensatie van het gas en de elektriciteit bij elkaar op dan weten we zeker dat we neutraal produceren.

 

Meer lezen over de CO2 prestatieladder, Climate Calc? Dat kan hier

 

 

 

 

 

 

Hanjo Battjes

Manager sales en marketing

Mocht u interesse hebben in de mogelijkheden van Lijnco als loyalty producent, of een demonstratie van ons nieuwe werkpaard willen, ik hoor graag van u.

 

 

Hanjo Battjes